Нушић на Новим технологијама у образовању 2016 – конференцији и сајму

ccivc6cuuaakdtm

Треће издање балканске верзије Bett-а одиграло се у Белекспо центру у Београду, 26. и 27. фебруара 2016. године. Добре карактеристике претходних издања ове конференције су задржане (бесплатан улаз, актуелне теме, реномирани предавачи, сајамски излагачи са најновијом расположивом образовном технологијом). Не само да су добре ствари задржане, већ су и надограђене са неколико елемената који су овај догађај (најзначајнији овакве врсте на Балкану) подигли на виши ниво:

 • укључено је предшколско образовање
 • сајамска понуда је обогаћена са преко 20 фирми из Велике Британије (међу њима је било финалиста овогодишњег Bett-а)
 • повећан је број иностраних, али и предавача из Србије
 • код великог дела посетилаца пробуђена је жеља да поседују способност клонирања и телепортације

Програм конференције:

Програм конференције био је организован на две бине и у две сале. Бине СПЕЈС и ЕНТЕР налазиле су се у ограђеном делу сајамске дворане, док су сале ИНСЕРТ и АЛТ биле на првом спрату хотела Холидеј Ин.

Бина СПЕЈС била је централно место Конференције. Говорници, почевши од Министра просвете, преко Амбасадора Велике Британије, па све до предавача из иностранства и представника великих компанија (Oracle, Intel), бавили су се темама од општег значаја за образовање у читавом свету. Представљање нових иницијатива, размена искустава, наглашавање значаја инклузивног образовања и сарадње међу наставницима, истицање значаја дигиталне компетентности наставника, користи од раног програмирања за успех младих у будућности, само је део онога што се, у оквиру главног дела програма могло чути.

Snimak ekrana (91)

Између осталог, на централној бини било је речи о редефинисању наставе информатике на глобалном нивоу, а посебно о потреби да се, са погледа на конкретну технологију пређе на концепте. Технологија се толико брзо мења да је бесмислено кројити наставне планове према тренутном ступњу развоја у овој сфери.

Snimak ekrana (96)

Свакако је било интересантно слушати Мајлса Берија и његово излагање о регрутацији читавог британског друштва да нови курикулум наставе информатике успешно започне живот у школама. Познато је да је Велика Британија увела информатику у обавезно образовање од 5. године живота ученика, без обзира што се само 26% британских наставника изјаснило као компетентно да курикулум спроведе. Новине су уведене са јасним ставом Владе да новца за стручно усавршавање наставника нема. Да би се превазишао овај проблем оформљени су неформални центри и групе наставника којима је могуће обратити се за савет. Наиме, Велика Британија зна какве младе људе жели да има за 15-20 година, да би, пре свега, остала конкурентна у светској економији.

Snimak ekrana (95)

Бина ЕНТЕР је била место на коме су домаћи и инострани наставници представљали своју (добру) праксу. Чини се да ни један наставни предмет није био изостављен. Понекад је било невероватно спојити оно о чему су предавачи говорили са општом сликом нашег образовног система. За мене је то био још један доказ да унутрашња мотивација наставника  има непроцењиву вредност. На жалост, то није довољно на општем нивоу.

Нарочито је било интересантно упоредити професионално искуство и ангажман наставника из иностранства и наших наставника. Деца су свуда у свету иста, али изгледа да не препознајемо да је и време у коме живимо такође исто.

Snimak ekrana (92)

О потреби и значају укључивања што већег броја наставника из образовног система Републике Србије у ширење добре праксе одговорног и смисленог коришћења технологије у настави и учењу говори не само програм на бини ENTER, већ и #uključise кампања МПНТР. Током оба конференцијска дана, на штанду МПНТР, Министарства трговине, туризма и телекомуникација и Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе РС било је могуће видети и чути наставнике како приказују сопствену добру праксу.

У сали ИНСЕРТ разговарало се о инклузивном образовању. Најјачи утисак је да су напори индивидуални, ограниченог домета, да изостаје системски приступ имплементацији добрих решења.

Snimak ekrana (94)

Због обимности понуде и обавеза, у салу АЛТ нисам стигла да одем. Као слика онога што се у њој дешавало може послужити званични програм Конференције.

Што се сајамског простора тиче, много тога се могло видети, чути, испробати. Од паметних табли, софтверских решења за управљање учењем, великог броја најразличитијих робота, 3D штампача, електронских уџбеника, па до асистивне технологије и Лего света. Бројне радионце су биле добро организоване и врло посећене.

sajam_3

Конференцији је присуствовало седам наставника наше школе:

 • Миља Зец, наставница разредне наставе
 • Јадранка Бежановић Совиљ, наставница ликовне културе
 • Јелена Барага Вулићевић, дефектолог
 • Ивана Јокић, наставница енглеског језика
 • Сања Булат, наставница физике
 • Верица Арула, наставница српског језика
 • Катарина Алексић, наставница информатике

Нушићевци нису били само посматрачи:

 • у петак, 26.02., у 11.30 часова у сали Инсерт (инклузивно образовање) Верица Арула и Катарина Алексић, заједно са колегиницом Ивом Урдаревић, наставницом еглеског језика из Средње школе за децу са оштећеним слухом „Стефан Дечански“, одржале су предавање „Комуницирамо уз ИКТ“. Представиле су успешну и вишедимензионалну сарадњу школе Нушић и Дечански и апаловале на доносиоце одлука да преиспитају одлуку по којој деца оштећеног слуха имају наставу информатике само у првом разреду средње школе.

Snimak ekrana (89)

 • у петак, 26.02., у 14.30 часова на бини ЕНТЕР Верица Арула и Катарина Алексић, заједно са Миленом Зиндовић, архитектом, представиле су наставни пројекат „Градитељке Београда“. Публика је сазнала како је један наставни пројекат наставио да живи и после завршетка предвиђених наставних активности и, на тај начин, укључио нове генерације ученика у причу о Београду, женама архитектама и женском питању у Србији.

Snimak ekrana (90)

 • у суботу, 27.02., у 16 часова на бини ЕНТЕР Катарина Алексић била је један од панелиста на тему Информатика у основним и средњим школама у Србији

panel

 

Наша школа је имала представнике и у оквиру #uključise иицијативе МПНТР. Своје излагање на штанду МПНТР, Министарства трговине, туризма и телекомуникација и Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе РС имале су:

 • Сања Булат, која је говорила о употреби web 2.0 алата у интегративној настави
 • Катарина Алексић, која је, у тандему са Катарином Вељковић, наставницом информатике из Прве крагујевачке гимназије, представила потенцијал једноставног (BeeBot-а) и сложенијег (Lego) робота у функцији развоја логичког мишљења ученика, као и везу информатичких знања са знањима из других наставних предмета у распону од II до VIII разреда основне школе.

кајица

С обзиром на заиста велику понуду предавања, сви посетиоци Конференције са нестрпљењем очекују објављивање снимљеног видео материјала. Биће добро, у миру и уз кафу, погледати сва предавања.

Срећом, до тада имамо на располагању текстове званичних блогера Југе, Јелене, Уне, Владимира, Дејана, Николе и Славка.

За посебним закључком чини се да нема велике потребе.

После свега што је било могуће видети и чути, јасно је да живимо у доба својеврсног дигиталног Дарвинизма – изгледа да ће опстати само они дигитално најспособнији.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s